Skip to main content

Zašto mišići ne rastu, iako vredno trenirate?

Od 09/02/2018Trening
Vezbate a misici ne rastu

Odgovor je dosta kompleksniji nego što mislite.

Radite sve ono što ste čuli da je potrebno, no ipak, mišićna masa se ne povećava. Od preduslova poput starosnog doba, pola, genetske predispozicije, ishrane i sna, postoji  još mnogo, mnogo faktora od kojih zavisi napredak.

Na neke ne možete uticati, ali postoje i oni drugi, koji zavise samo i isključivo od vas.

Na neke stvari možda i niste obraćali pažnju, ili niste znali koliki udeo imaju vašem treningu. Sada možete učiniti sve što je u vašoj moći kako biste i poradili na mišićnoj masi.

Samo pročitajte naredni tekst.

Prvo i osnovno pravilo jeste da vežbe izvodite pravilno i da između njih ne koristite prevelike pauze.

Zašto?

Ukoliko mišić ne oseti svaki pokret i kontrakciju, on samim tim ne može ni napredovati. Pauza između treninga ne sme biti duža od 90 sekundi, jer ukoliko se aktivirani mišići “ohlade” i odmore ne samo da vežbanje nema efekta, već može doći  do povreda.

U treningu koristite premala ili prevelika opterećenja.

Opterećenja koja su prevelika Ili premala neće vam pomoći da ostvarite cilj vežbanja I postignete prave rezultate. Ni jedna ni druga nisu prikladna za  mišićnu hipertrofiju

Trenirajte s tegovima i koristite opterećenja između 65 – 85 % od maksimalne težine. Vežbe ponavljajte između 8 – 12 puta. Ako niste sigurni, oslonite se na zlatno pravilo i svaku vežbu ponovite 10 puta.

Ne hranite se adekvatno.

Prirodno je da se tokom napornih treninga javlja i povećan apetit. Vaše telo će tražiti više hrane s obzirom na potrošnju, ali to ne znači da možete jesti sve što što požellite.

Plan i trud kojim pristupate treningu neće biti od koristi ukoliko na isti način ne pristupite i ishrani, koju treba odrediti prema svojoj građi, dobu, polu, godinama. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa stručnom osobom koja će vam pomoći da napravite ishranu koja odgovara vama.

Dodaci prehrane se koriste tek kada samo sigurni da ishranom ne možemo zadovoljiti potrebe organizma.

Ne spavate dovoljno.

Prosečnoj odrasloj osobi potrebno je u proseku 7 sati sna da obnovi energetske zalihe. Kada se radi na izgradnji mišićne mase, trenirate intenzivno, pravilno se hranite i koristite suplemente, ne smete da  zaboravljate koliko je san važan za obnovu tkiva, proizvodnju i sintezu proteina.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem navika visokoproduktivnih ljudi preporučuju minimalno 8.5 sati sna.. Pre spavanja izbegavajte gledanje TV programa i u krevet idite što ranije.

Pod velikim ste stresom.

Veliki fizički i mentalni stres stvara nepovoljne uslove za izgradnju mišićne mase oslobađanjem hormona kortizola. Njegov zadatak je da osigura dovoljno energije u stresnim situacijama razgradnjom mišića.

Iako na njih ne možemo uticati, možemo naučiti kontrolisti stres, raznim tehnikama opuštanja, meditacijom, šetnjom.

Nemate kontinuitet.

Kontinuite mora postojati u svim segmentima treninga, ishrane i odmora. Rezultate očekujte tek nakon nekoliko nedelje treniranja.

Zato se pridržavajte pravila, prilagodite ih sebi i naravno, budite uporni.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar