Skip to main content

Ishrana – korisna pravila

Od 18/11/2013Ishrana
Pravilna Ishrana

Svaka namirinica koja se brzo vari mora da čeka onu koja se sporije vari pre nego što napusti želudac, proces koji ponekad traje 6-8 sati. Dok čekaju, voće, kuvano i sveže povrće podležu fermentaciji i truljenju, stvarajući gas, kiselinu, čak i alkohol istovremeno sa varenjem.

PRVO KONZUMIRAJ ONU HRANU KOJA SADRŽI NAJVECU KOLIČINU VODE U SEBI, PA ONU KOJA IMA MANJE VODE I TAKO REDOM

Ako se u stomaku nalazi 5 različitih vrsta hrane iz jednog obroka, i svaka je konzumirana po gore navedenom pravilu, onda će se dešavati 5 različith procesa varenja, svaki na svom različitom sloju u želucu koristeći različite enzime. Ali ako se 5 različitih vrsta hrane uzima istovremeno sa svakim zalogajem, tada se ceo stomak puni istom smešom svaki put….

VREME VARENJA RAZLIČITIH VRSTA HRANE U STOMAKU

Voda – u praznom stomaku se ne zadržava, odmah prolazi u creva
Sokovi (voćni, od povrća, supe): – 15 do 20 min
Polutečna hrana (blendano u mikseru): salate, voće ili povrće: 20-30 min
Voće: lubenica 20 min; ostali bostan – 30 min; narandže, grejpfrut, grozdje 30 min; jabuke, kruške, breskve, trešnje itd 30 min;
Povrće: sveža salata paradajz, zelena, krastavac, celer, paprika 30-40 min; kuvano spanać, brokoli, karfiol, kukuruz, tikvice 45 min; cvekla, mrkva – 50 min; krompir -60 min
Žitarice: riža, pšenica 90 min
Legumi: pasulj, grašak, leće (socivo) 90 min, soja 120 min
Semenke: suncokret, tikva, susam 120 min, Orasi, bademi, lesnjaci itd 2,5 do 3 sata
Mlečni proizvodi: mleko, sirevi za mazanje 90 min; tvrdi sirevi 4-5 sati
Belančevine životinjskog porekla: Jaja: žumance 30 min; celo jaje 45 min; Riba: 45 – 60 min; piletina (bez koze) 1.5 do 2 sata; ćuretina 2-2.5 sata; govedina i ovčetina 3-4 sata, svinjetina 4.5-5 sati

Suština svakog procesa ozdravljenja je konzervacija (očuvanje) energije. Energija je najvažniji faktor za ozdravljenje, i ne treba je trošiti na nepotrebno varenje hrane. Uzimanje hrane po redu (na osnovu vremena potrebnog za varenje) će povećati očuvanje energije.

Nekoliko praktičnih saveta:

– izbegavaj uzimanje tečnosti za vreme ili nakon obroka
– ne mešaj suvo voće, med ili banane sa semenkama i orasima, bademima, lešnicima itd
– jedi voće prvo, i čekaj barem pola sata do sledećeg obroka

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Pridruži se diskusiji 2 komentara

  • Dragan каже:

    Nije tacno da svaka hrana koja se brzo vari mora da ceka onu koja se sporije vari da bi otsla u zeludac. Ako se prvo unese hrana koja se brzo vari ona nece cekati “sporiju” hranu. Posle ove recenice nisam mogao dalje da citam.

    • Centar Life каже:

      Poštovanje Dragane. Pa, nije BAŠ SVAKA, ali u 95% slučajeva hrana koja se brzo vari (ugljeni hidrati na primer), moraju da čekaju hranu koja se sporo vari (meso na primer). I to možete i sami lako proveriti. Pojedite kolač odmah nakon obilnog mesnog obroka, i vidite šta se dešava. Stomak će Vam se naduvati, osećaćete se naduto, i taj kolač će stajati u želucu dok god se meso ne svari.

Ostavi komentar