Skip to main content

Transverse Abdominus – nepravedno zapostavljen mišić

Od 23/05/2018Trening
Transverse Abdominis nepravedno zapostavljeni misic

Što smo stariji, tako naši mišići postaju sve manje vidljivi. Godine i nepravilna ishrana vodeći su krivaci naslaga u predelu stomaka. Sa druge strane, zdrav način života i redovno vežbanje uz odgovarajuću ishranu nisu garant, da će se sav vaš trud primetiti u vidu trbušnih mišića.

Kalorije i masti koje se troše izvedbom trbušnjaka su zanemarljive, ali ono što se ne sme zanemariti jeste što njihovo izvođenje, zbog konstantne kontrakcije kičme sa podom, može oštetiti nerve donjeg dela leđa, koji su izloženi pritisku.

Šta onda možete učiniti kako biste mogućnost od potencijalnih povreda sveli na minimum, a opet imali snažne trbušne mišiće.

Malo se i retko govori o jednom stomačnom mišiću koji je vrlo teško angažovati trbušnjacima, a koji je itekako važan  za  kamene trbušnjake.

Koji je to mišić?

Transverse Abdominus je mišić koji se ponaša kao stabilizator korgnjeg dela tela. Lociran je odmah iza abdominalnog mišića i ukoliko je ovaj mišić dovoljno snažan biće i ceo vaš core.

Njegov značaj dolazi do svog punog izražaja uglavnom tek posle tridesete godine, kada  mišićna masa počne polako da opada. Bez obzira na koliko vežbate i koliko se zdravo hranite, trbušnjaci jednostavno ne mogu izgledati onako kao što su izgledali kada ste bili u vašim dvadesetim.

U čemu je onda tajna Transverse Abdominusa?

Vezan za leđa i rebra Transverse Abdominusa  je najvažniji mišić stabilizator čitave središnje regije.

Kao takvog, izuzetno je teško aktivirati ga. Iako postoji mnogo različitih vežbi i tehnika koje pogađaju i zatežu mišiće trbušnog zida, samo se nekolicinom angažuje Transverse Abdominus.

U narednom redovima, pročitajte kako možete učvrstiti ovaj skriveni mišić.

Prva vežba.

Lezite na pod, savijenih kolena i stopalima čvrsto prislonjenim o pod.

Uvucite stomak, zatim lagano podižite grudi, dok ne osetite da su se stomačni mišići aktivirali. Nemojte se podići previše, kako biste ciljali na ovaj mišić.

Opustite stomak i ostanite u tom položaju 10-15 sekundi. Dišite normalno.

Ponovite vežbu 10-12 puta.

Ne preterujte  sa  ovom vežbom u samom startu, kako bi se poštedeli jake upale.

Druga vežba.

Početna pozicija ove vežbe je identična kao i kod prethodne.

Ruke postavite ispod zadnjice i glavu odignite od poda.

Prvo podignite jednu nogu oko 30 cm od zemlje, pa je polako spuštajte nazad istovremeno podižući drugu nogu, po istom principu.

Počnite sa tri seta i 10-12 ponavljanja.

Treća vežba.

Stanite u poziciju za sklek. Leđa su prava, pete su razdvojene, a prsti spojeni.  U tom položaju podignite jednu nogu, najviše što možete a potom uradite sklek. Promenite nogu i ponovite.

Ovu vežbu je poželjno izvoditi u tri serije, sa 10-12 ponavljanja, koje ćete po potrebi povećavati.

U kombinaciji sa pravom ishranom, praktikovanje ove vežbe neće samo ojačati vaše mišiće i učiniti ih vidljivim, nego će i popraviti vaše držanje.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar