Skip to main content

Kako smršati – 5 pravila

Od 28/01/2014јун 25th, 2014Ishrana, Trening

Najbolji odgovor na pitanje kako smršati nisu rigorozne dijete ili preterana fizička aktivnost. Zapravo, telu prijaju postepene promene, bilo da je u pitanju ishrana, fizička aktivnost ili nešto treće. Sledi 5 pravila Centra Life koje savetujemo našim vežbačima:

1. Napraviti plan

Kada odlučite da ste spremni za promene i definitivno odlučite da smršate, poželjno je napraviti plan i obavezno ga se držati! Za dobar plan koji možete ispuniti, koji neće biti prejak za vaše trenutno psihofizičko stanje najbolje je da se konsultujete sa doktorom, personalnim trenerom ili nutricinionistom.

2. Postepenost i umerenost

Recimo, neko ko nije vežbao godinama ne bi trebao da počne sa strogim treninzima od nekoliko kilometara trčanja dnevno ili slično. Ne samo da je ovakav način veoma naporan u fizičkom smislu, već često dovodi i do gubitka motivacije, a da ne govorimo o riziku povreda što bi svakako unazadilo plan za mršavljenje. Isto važi i za osobe koje se izgladnjuju. Dijete koje se zasnivaju na strogoj kontroli unosa kalorija ili “dozvoljene” hrane mogu dovesti do gubitka neophodnih hranljivih materija i vitamina.

Treba postati svestan da bilo koji ekstremizam donosi negativne posledice po organizam.

3. Prihvatiti da fizička aktivnost bude vaša doživotna obaveza

Mnogi misle da je za vitalno i zdravo telo dovoljno da vežbaju jedan, dva meseca, i da šetnja do prodavnice pokriva sve ostalo. To naravno nije istina, telo je stvoreno za aktivnost, i ona je jedna od njegovih osnovnih potreba. Ako je nema, telo postaje tromo, cirkulacija i metabolizam se usporavaju, raspoloženje pada. Naravno, u redu je imati par „slobodnih“ meseci u toku godine, ali sve ostalo treba pokriti vežbanjem, barem 3 puta nedeljno, bilo kod kuće, fitnes centru ili u nekim društvenim sportovima.

4. Naučiti više o ljudskom telu i pravilnom vežbanju

Malo se zainteresujte, pogledajte neku literaturu o telu i pravilnom vežbanju, o pravilnom disanju, i naučite što više različitih vežbi. Nemojte stalno da radite iste stvari. Ako konstantno izvodite iste vežbe, i zapravo vežbate samo neke grupe mišića, rezultati takođe neće biti onakvi kakve ste zamislili. Menjajte vežbe svakih mesec dana ili češće, a najbolja je ideja da pitate fitnes trenere za pomoć, oni su tamo kako bi vam pomogli i dali korisne savete. Stoga, svaki plan vežbanja koji vam oni naprave bolji je od onog kojeg sami napravite.

5. Jesti prave stvari u pravo vreme

Najbolji način ishrane je onaj koji podrazumeva obroke u skladu sa biološkim ritmom. Drugim rečima, u određeno doba dana trebalo bi jesti odgovarajuće namirnice da bi ih što bolje iskoristili i izbegli povećanje telesne težine, rizik od dijabetesa, porast triglicerida, loš holesterol, nedostatak ili višak vitamina i minerala, narušavanje prirodne kiselosti. Nije isto ako, recimo, za večeru jedemo vrstu hrane koju prema ritmu lučenja hormona i enzima odgovornih za varenje organizam tada ne može da iskoristi, već bi te hranljive materije trebalo pojesti nekoliko sati ranije, da se ne skladište u masne naslage. Nepravilan ritam ishrane je razlog što su mnoge dijete nesupešne i dovode do „jo-jo“ efekta (brz gubitak i još brži povratak neželjenih kilograma). Hrononutricija kao režim ishrane čoveka koji je primenjuje trajno rešava suvišnih kilograma, pa je istovremeno idealan način za poboljšanje i očuvanje zdravlja. Važno je istaći da u hrononutritivnoj ishrani nema ograničenja u količini namirnica, slatkišima ili masnoćama, već je jedino važno da određene hranljive materije organizam dobije u pravo vreme.

DORUČAK
Prema pravilima hrononutricije doručak je obavezan, jer je tada organizam najktivniji u oslobađanju masnoća koje su ključne za obezbeđivanje energije potrebne za rad srca, pluća…Za doručak zato treba jesti ugljene hidrate – hleb, razne cerealije i masti životinjskog porekla -maslac, sir, kajmak.

RUČAK
Vreme ručka trebalo bi da bude između 13 i 15 časova. Tom prilikom na trpezi treba da se nađu belančevine životinjskog ili biljnog porekla, odnosno meso i povrće koje je izvor „sporih“ šećera i vlakana.
U ovo doba dana organizam proizvodi veliku količinu enzima koji vare belančevine što omogućava njihovu pravilnu ugradnju u ćelije, kao i povećanje njihovih rezervi, a samim tim i jačanje imuniteta. Pri tome je važno napomenuti da ukoliko je za ručak pasulj, sočivo ili soja onda je meso nepotrebno jer su ove namirnice izvor proteina i nepotrebno ih je „nagomilavati“.
U nepovoljne kombinacije spadaju i šnicla sa krompirom, meso i hleb, testenine i meso jer se za varenje ovakvih kombinacija angažuju različiti enzimi, odnosno izazivaju poremećaj kiselo-bazne sredine organizma.
Meso i riba se brže vare, dok testenine, hleb, krompir sporije – duže ostaju u crevima izazivajući nadimanje i kiselost.
Zato meso, testenina ili krompir ne treba da se jede zajedno već sa drugim povrćem – kupusom, prokeljom, blitvom, spanaćem, kelerabom, tikvicama, karfiolom…

VEČERA
Uveče kada započinje period odmora organizma (snižava se nivo kortizola hormona budnosti i nivo insulina je nizak) trebalo bi jesti mladi sir ili grilovanu piletinu, ćuretinu, ribu, teletinu u kombinaciji sa salatom od svežeg povrća koja je začinjena balzamiko sirćetom i hladno-ceđenim uljem.

PRAVILA HRONO-ISHRANE

  • Obavezno tri obroka dnevno u periodu od 8 do 20 časova
  • Četiri sata između obroka
  • Večera najmanje dva sata pre spavanja
  • Zabranjena su gazirana pića i sve vrste grickalica
  • Slatkiši dozvoljeni samo od 16 do 18 časova, desert tek sat do dva nakon ručka
  • Voće se ne jede ujutro i uveče
  • Hleb, testenine i skrobna povrća (krompir, grašak) jesti najkasnije do 15 časova
  • Najbolje je sveže povrće, a ako se bari onda je bolji izbor kuvanje na pari
  • Kravlje mleko nije dozvoljeno jer se teško vari, već kiselo mleko i sirevi
  • Margarin, biljni sirevi(osim tofu-sojinog sira), biljna pavlaka, biljni šlag, pekarska peciva nisu dozvoljeni, jer su izvor industrijskih trans-masti koje povećavaju nivo lošeg holesterola

Centar Life daje garanciju na ova pravila da Vam mogu doneti trajno zdravlje i zadovoljstvo samim sobom. Ako ih ne možete sami implementirati u svoj život, javite nam se da Vam pomognemo.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar