Skip to main content

Vežbe za istezanje i jačanje vratnih mišića

Od 12/03/2019Trening
Vezbe za istezanje i jacanje vrata

Bolovi u vratu su izrazito neprijatna pojava koja pogađa veliki broj osoba, s obzirom da većina stanovništa obavlja poslove koji su vezani za sedenje u kancelariji, rad ispred kompjutera i druge poslove u sedećem položaju. Nepravilno držanje, umor, stres ali i nedovolja fizička aktivnost neki su od uzročnika bolova u vratu.

Bolovi se u nekim slučajevima mogu širiti ka ramenima.

Neretko su praćeni mučninom, vrtoglavicom ili nesvesticom, a kako blokiraju vratne nerve mogu ostavite posledice po čitav organizam.

Jačanjem i istezanjem mišića vrata uklonitiće potencijalno opasnu bol a mi vam predstavljamo vežbe koje će vam u tome pomoći.

Vežbe za istezanje i jačanje vratnih mišića

Vežba broj 1: Blagim pokretima okrećite glavu udesno, dok ne dođe do kontrakcije, zadržite se malo u tom položaju, a zatim se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite i u suprotnu stranu.

Vežba broj 2: Spustite bradu polako na grudi, zadržite je malo pa se opustite, potom vratite glavu u početni položaj.

Vežba broj 3: Prednjim delom tela približite se zidu, tako da vas od njega dele dva koraka.

Podignite podlaktice i prislonite ih uza zid. Laktovi su malo ispod ramena. Nagnite se polako prema naprijed. Oseti ćete istezanje u prednjem delu ramena i prsima.

Zadržite tu poziciju oko 30 sekundi.

Vežba broj 4: Spuštajte glavu unazad dok vam pogled ne bude u pravcu plafona, zadržite pogled malo u tom položaju i vratite glavu u početni položaj.

Vežba broj 5: Naslonite čelo na dlanove i zatim pritiskajte prema napred ne dopuštajući dlanovima da se pomere.

Vežba broj 6: Sedite na stolicu i jednom rukom se uhvatite za rub stolice. Okrenite glavu u suprotnu stranu od strane kojom se držite i bradu gurnite prema dole, istežući donji deo vrata. Suprotnom rukom se uhvatite za glavu iza uva sa suprotne strane i dodatno povucite glavu da maksimalno istegnete mišić. Zadržite tu poziciju oko 30 sekundi.

Vežba broj 7: Nagnite glavu prema desnom ramenu, zadržite u tom položaju pa onda vratite u centralni položaj. Vežbu ponovite i u suprotnom smeru.

Navedene vežbe vam neće oduzeti puno vremena a možete ih radite bilo gde. Potrudite se da ih ponovite u najmanje 3 serije i da ih radite pravilno.

Njihov primarni cilj jeste da zagreju bolno područje i na taj način uklone bol, no dugoračnim vežbanjem ojačaćete vratne mišiće i sprečiti ponovnu pojavu bola.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar