Skip to main content

Trening za ubrzavanje metabolizma

Od 01/04/2019Trening
Trening za ubrzavanje metabolizma

Dolazak lepog i toplog vremena donosi i potrebu da se osećamo lakše, zdravije i naravno, više fit.

Posle duge zime, teže i nutritivno bogatije hrane prelazimo na dijetalniju ishranu i nešto jači program treninga. Oni koji su ostali dosledni i vežbali i tokom hladnih dana, mogu se pohvaliti malo bržim metbolizmom od onih koji su bili lenji.

Ali šta zapravo znači kada kažemo da neko ima usporen metabolizam?

Osobe sa viškom kilograma ne moraju obavezno imati veoma spor metabolizam. Njihov metabolizam samo jako neefikasno vari unesene kalorije, usled različitih faktora.

Neadekvatne životne navike poput loše ishrane, preskakanja obroka i nekretanja dovode do usporavanja metabolizma.

No, s obzirom na to da se ovaj problem može vrlo lako rešiti i imajući na umu da je sve u vašim rukama, donosimo vam neke od vežbi koje će vam pomoći da povratiti letnju liniju.

Legionar

Iz stojećeg stava čučnite i postavite dlanove ispred stopala malo šire od širine ramena, bez prekida pokreta sunožno odbacite stopala pozicije za sklek, uradite sklek sunožnim odskokom vratite stopala do pozicije čučnja, ustanite i skočite u vis.

Mišići koji su aktivirani: m. Quadriceps femoris, m. Rectus abdominis, m. Erector spinae, m. Triceps brachii, m. Pectoralis major, m. Deltoideus, m. Gastrocnemius, m. Soleus

Bočni plank

Krenite iz položaja bočnog planka tako da se oslonite na gornju nogu, na unutarnji rub stopala. Gornju ruku pružite iznad glave. Spajajte lakat prethodno pružene ruke s kolenom donje noge. Održavajte zategnute mišiće trbuha i ne propadajte na ruci koja je na podu.

Aktivni mišići:  m. Obliques, m. Gluteus Medius, m. Gluteus Minimus, m.Tensor Fasciae Latae, m. Quadratus lumborum, m. Psoas major, m. Iliocastalis lumborum, m. Iliocastalis thoracis, m. Adductor magnus, m. Pectineus, m. Gracilis, m. Latissimus dorsi, m. Pectoralis major, m. Pectoralis minor, m. Levator Scapulae

Trbušnjaci

Lezite na leđa, savijte noge u tako da uglovi između natkolenice i trupa kao i natkolenice i potkolenice budu pravi. Ruke su pored tela. Podignite gornji deo tela do položaja seda. Vratite se u početni položaj.

Aktiviraju se mišići: m. Rectus abdominis, m. Obliquus abdominus externus, m. Tensor fascie latae, m. Rectus femoris.

Bočni iskorak

Pri izvđenju ove vrste iskoraka, umesto napred ili unazad, vežbač iskoračuje na stranu. Ova vežba pogađa primicače (adductore) i mišiće zadnjice, a manje kvadriceps. Kombinujući bočni iskorak sa prednjim ili zadnjim iskorakom, aktiviraćete sve mišiće donjeg dela tela za maksimalni učinak ove vežbe.

Mountain Climber

Zauzmite položaj sličan skleku. Vaše ruke treba da budu ispružene tako da izgleda kao da ste u gornjoj poziciji skleka. Sve što treba da radite je da noge naizmenično gurate napred. Vaša kolena treba da idu do laktova.

Ova vežba aktivira mišiće ramena, trbuha, ruku i nogu.

Kombinacija sa intenzitetom

Kombinacija dvadesetominutnog treninga visokog inteziteta sa pokretima kao što su skakanje u vis, podizanje i savijanje noga u kolenima, čučenjevi je savršen recept za sagorevanje kalorija.

U jednoj studiji dokazano je da osobe koje su partikovale 15 nedelja trening visokog inteziteta, sagorele su više masnoće u odnosu na ljude koji su praktikovali običan program vežbanja, poput aerobika.

Hrana koja ubrzava metabolizam

Prirodni ubrzavači i sagorevači poput đumira, kofeina, cimeta, zelenog čaja,.. mogu biti odličan saveznik navedenim vežbama, u borbi protiv kilograma.

I za sam kraj, ne zaboravite: Fizička aktivnost kao dodatak zdravoj i redovnoj ishrani najbolji je saborac u očuvanju zdravlja, brzog metabolizma i umerene telesne težine.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar