Skip to main content

6 vežbi za jača leđa i zdraviji život

Od 18/03/2017август 3rd, 2017Trening
Vezbe za ledja

Bol u leđima pogađa većinu ljudi u određenom životnom periodu.

Neki od mnogobrojnih faktora koji utiču na zdravlje naših leđa jesu ishrana, varenje i način na koji kontrolišemo stres. Ipak, za pravilan razvoj kičmenog stuba i zdravlje naših leđa, najvažnije je pravilno držanje tela.

Neki od uzroka bolova u leđima:

 • Podizanje teških predmeta
 • Preterano nošenje visokih potpetica
 • Nošenje neudobne obuće
 • Loše spavanje
 • Loše sedenje
 • Stres

Kako bi ste se rešili neprijatnog bola u leđima, neophodno je da prvo ojačate mišiće oko kičmenog stuba. Da se oslobodite napetosti i tenzije u mišićima leđa.

Bol u ledjima

Redovne vežbe za kičmu će stimulisati obnavljanje i jačanje pršljenova, učiniće vašu kičmu elastičnijom, fleksibilnijom i zdravijom!

Predlažemo vam sledeće vežbe za jačanje leđnih i mišića kičmenog stuba.

 1. Lezite na leđa. Rukama privucite i obavijte kolena. Glavu spustite prema grudima. U ovom položaju se kotrljajte napred nazad, tako da vam oslonac bude u podnožju leđa. Na ovaj način ćete izmasirati i opustiti mišiće leđa i kičmenog stuba.
 1. Oslonite se na dlanove i nožne prste. Podižite telo na gore, tako da leđima napravite luk. Karlica je visoko podignuta.
 1. Lezite na stomak. Ruke stavite iza glave i ukrstite prste na šakama. Blago podižite glavu i gornji deo leđa, istovremeno podižući i noge.
 1. Lezite na leđa, savijte kolena i razmaknite stopala u širini kukova. Duboko udahnite. Ispuštajte vazduh uvlačeći mišiće karličnog poda – sve dok ne uvučete donji abdomen. Potom odvajajte kičmu od poda, pršljen po pršljen, sve do lopatica, oslanjajući i pritom na stopala. Udahnite i ostanite u ovoj poziciji. Ispuštajte vazduh dok polako spuštate kičmu na pod, pršljen po pršljen.
 1. Lezite na klupu, stomakom. Ruke stavite na prsa a stopala zakačite ispod držača za noge. Leđa treba da vam budu paralelna sa podom. Spuštajte trup ka dole, a zatim se vratite u početni položaj. Vodite računa da trup ne spušate prebrzo niti prenaglo.
 1. Vežbanje na lat mašini. Sedite na klupu lat mašine, tako da vam butine budu pritisnute uz oslonac. Uhvatite šipku hvatom malom širim od širine ramena. Koristeći mišiće leđa vucite šipku na dole. Kada vam šipka bude u visini grudi, snažno stegnite mišiće ledja. Potom vratite šipku u početni položaj.
Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar

Letnja akcija Centar Life