Skip to main content

Zdrave masti za zdrav organizam!

Od 07/09/2015август 3rd, 2017Ishrana
Zdrave masti za zdravo telo

Bilo da je u pitanju dijeta, gubitak kilograma i uopšte zdravlje organizma, masti su sigurno ono što nikako ne želimo unositi u organizam. Koliko god nam se činilo da su sve masti štetne za organizam, postoje ipak one zdrave masti koje nikako ne bi trebalo izostaviti sa jelovnika.

Masti sadrže više kalorija po gramu nego ugljikohidrata i proteina i zato uglavnom nisu poželjne u dijetama. Realnost je malo drugačija jer se iz dana u dan dokazuje da dijete koje isključuju masti mogu doneti više štete nego koristi. Mogu prouzrokovati nedostatak vitamina A, D, E i K što može biti veoma štetno za produkciju hormona u organizmu. S druge strane ukoliko smanjite masti postoji mogućnost da ćete unositi više nezdravih šećera i prerađevina.
Napravite plan ishrane koja uključuje 30 odsto zdravih masti, polinezasićenih i mononezasićenih, ali nikako trans masti.

Jedite više avokada

Avokado je jedna od najzdravijih voćki na našoj planeti, pa nije ni čudo što ga nutricionisti često preporučuju. Jedan plod avokada sadrži skoro 20 vitamina i minerala. Umesto raznih nezdravih namaza u vašem sendviču (majonez, puter) koristite avokado. Ovo voće ima kremastu teksturu koja će vaš sendvič učiniti ukusnijim, a pored toga sadrži mononezasićene masti, vlakna, vitamin E i kalijum.

Grčka hrana

Masti koje su zastupljene u mediteranskoj ishrani uglavnom dolaze iz maslinovog ulja, jogurta, orašastih plodova, ribe, feta sira… sve ove masti smanjuju rizik od nastanka osteoporoze i jačaju kosti i zato ih obavezno uvrstite u svoj jelovnik.

Omega-3 masne kiseline za mentalno zdravlje

Masnije ribe kao što su losos, tuna i sardine su veoma bogate omega 3 masnim kiselinama koje su najviše koncentrisane u mozgu. Zbog toga stručnjaci kažu da poboljšavaju pamćenje, a mozak održavaju zdravim i vitalnim. Takođe one ojačavaju nervni sistem.

Unošenjem više omega-3 masnih kiselina u ishrani može pomoći protiv umora, izoštriti memoriju i uravnotežiti vaše raspoloženje. Takodje se odlično pokazalo kao lek protiv depresije, hiperaktivnosti i bipolarnim poremećajima.

Tri jednostavna načina da se izbegnu loše masti:

  1. Izbegavajte upakovanu, dugotrajnu hranu kad god je to moguće. Umesto toga jedite hranu koju sami pripremate kod kuće.
  2. Jedite proteinsku hranu sa malo masnoća, mlečne proizvode od obranog mleka, integralne žitarice, leguminoze (razne vrste pasulja, boranije, graška), voće i povrće.
  3. Koristite zdrava ulja kao što je maslinovo, ulje od repe ili suncokretovo ulje.
Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar