Skip to main content

Umanjite posledice osteoporoze vežbanjem

Od 04/07/2015Trening
Osteoporoza i trening

Osteoporoza predstavlja metaboličku koštanu bolest. Karakteriše se gubitkom mineralnog sadržaja i mikroarhitektonskim poremećajima koštanog tkiva. To dovodi do povećane krhkosti kosti i posledičnog povećanja rizika za prelome od kojih su najčesći i najznačajniji – prelom kuka (vrat femura ), prelomi kičmenih pršljenova i distalni segment radijusa. Smrtnost od komplikacija nakon preloma kuka je tokom prvih 6 meseci je 15-20%. Većina preživelih žena ostaje trajno nesposobna za rad i samostalan zivot.

UZROCI:

  • starija životna dob
  • ženski pol
  • niska LBM
  • osteoporoza u porodici
  • nepravilna ishrana (manjak Ca u hrani)
  • nedovoljna telesna aktivnost
  • loše navike (pušenje, alkohol), dugotrajno lečenje nekim lekovima
  • nedostatak estrogena i androgena
  • neke bolesti

Fizička aktivnost u mladjoj dobi doprinosi povećanoj vrednosti gustine kostiju a u kasnijem dobu utiče na brzinu njene razgradnje. Redovna i trajna fizička aktivnost je značajan faktor u prevenciji osteoporoze, odnosno njenom nastajanju u što kasnijem životnom dobu.

Vežbe oblikovanja i neki tipovi aerobika praktično ne utiču na strukturalne karakteristike koštane mase dok vežbe snage samo nešto više od jednog sata nedeljno značajno utiču na povećanje gustine kostiju. Za razliku od sadržaja vežbi pre menopauze, nakon nje povoljno deluje izbor vežbi različitog karaktera, čak i aerobik vežbe.

Izgleda da vežbe snage stimulišu izgradnju kosti neposrednim delovanjem sile izvlačenja (istezanja) mišića na kosti ili povećanjem delovanja sile gravitacije na kosti pri dizanju tegova. Trenažni procesi vežbi snage u većini situacija su pokazala pozitivan učinak, kod muškaraca više nego kod žena.

Preporučuje se frekvencija vežbanja od 3 puta nedeljno intenziteta od 60% jednog maksimalnog ponavljanja u trajanju duže od godinu dana. Vežbe izdržljivosti (uz nošenje vlastite mase) u trajanju od 20 do 60 minuta dnevno, 2-3 puta nedeljno jednako su efikasni za povećanje koštane mase kao i vežbe snage.

 

Tekst pisao: Miloš Menković, trener Centra Life

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar

Letnja akcija Centar Life