Skip to main content

Sagorite 420 kalorija za sat vremena vožnje rolera

Od 09/07/2015Trening
Voznja rolera

S dolaskom toplijih, sunčanih dana i roleri napokon dolaze na svoje. Svaki slobodan trenutak iskoristite za uživanje na svojih 8 točkića, a pritom će, osim što ćete biti na svežem vazduhu, iskoristiti i niz zdravstvenih prednosti ovog sporta. Osim rekreativne vožnje rolera po obeleženim stazama, iskusniji vozači često rolere koriste i kao ekološko prevozno sredstvo pa ih sve češće možete videti i na trotoarima po gradu.

Prednosti vožnje rolera

I dok većina ljudi vožnju rolera doživljava kao idealnu letnju aktivnost koja učvršćuje noge i zadnjicu, ovaj sport pored navedenog može pomoći u mentalnoj relaksaciji, smanjiti depresiju, redukovati stres i usporiti osećaj starenja. U današnje vreme često je teško naći vremena za kvalitetno opuštanje i istezanje. Međutim aerobna aktivnost kao što je vožnja rolera pruža izvrsnu priliku da se uz sport i mentalno opustimo. Ovakav oblik vežbanja dovešće vas do stanja euforije koje se popularno naziva „runners high“.

Bez obzira hoćemo li doživeti stanje euforije ili ne, vožnja rolera pomaže telu da redukuje nivo loših hormona kao što je hormon stresa, a pospešuje lučenje hormona sreće ili endorfina. Njegov nivo se povećava u telu s bilo kakvom dugotrajnijom sportskom aktivnošću, omogućava da se osećamo dobro i uživamo u onome što radimo.

Osim što nam pomaže da se mentalno relaksiramo, budući da aktivira celo telo, značajno utiče na jačanje svih mišićnih grupa i zglobova, posebno mišića nogu, zadnjice, butina, trbuha i leđa. Takođe, redovnom aerobnom aktivnošću poboljšava se izdržljivost i opšta kondicija, jača kardiovaskularni i respiratorni sistem, a sve to bez posebnog opterećivanja kičme i drugih zglobova, posebno kolena i skočnog zgloba, zbog čega je jako dobro i za ljude koji sa istima imaju bilo kakvih problema.

Tokom vožnje rolera, noge gurate u stranu, čime se posebno jačaju bočni mišići zadnjice, što nije slučaj kod trčanja. Takodje, vrlo je važno održavati balans. Osim toga, što ste više savijeni u kolenima, to ćete više aktivirati mišiće nogu.
Budući da je vožnja rolera aerobna aktivnost, idealno je za sagorevanje kalorija i topljenje masti. Za sat vremena vožnje sagorećete prosečno 420 kcal, a kako ćete svakim danom biti sve brži i spretniji, tako će se i ta brojka s vremenom povećavati. Uz sve navedeno, poboljšava se i cirkulacija koja je važna za uspešno uklanjanje celulita. No, da biste zaista i osetili sve pozitivne efekte ovog sporta, potrebno ga je praktikovati najmanje 3 puta nedeljno po sat vremena, a ako je moguće i duže.

Potrošnja kalorija tokom različitih kardio aktivnosti

U sledećoj tablici navedene su aktivnosti i koliko unesenih kalorija trošimo ako se njima bavimo.

Legenda: kcal/kg TM/h = kilokalorija po kilogramu tjelesne mase na sat

Sport kcal/kg TM/h
Biciklizam 8
Boks 12
Veslanje 16
Trčanje 7
Mačevanje 7,3
Šetnja, jahanje 1,4
Aerobik 6,5
Klizanje 3,5
Plivanje 7,9
Hodanje, vrlo brzo 9,3
Jogging 7
Badminton 4,5
Košarka 6
Gimnastika 4
VOŽNJA ROLERA 7
Rukomet 12
Fudbal 7
Tenis 7
Skijanje 7
Vaterpolo 10

Sama tehnika vožnje nije prezahtevna te se relativno lako i brzo usvaja, no bez obzira koliko vešti bili na rolerima, poželjno je da u svakom trenutku koristite zaštitnu opremu kako biste sprečili opasnost od povreda i osećali se sigurnije. Takođe, kao i pre svakog drugog treninga, tako i pre vožnje rolera, potrebno je dobro se zagrejati i istegnuti kako biste i na taj način izbegli povrede.

Ako ste iskusni vozač, na rolerima možete raditi intervalne treninge. Na primer, menjate minut brže vožnje sa minutom sporije vožnje. Na taj način ćete pojačati potrošnju kalorija i vožnji dati dodatnu vrednost. Osim toga, možete voziti i po laganoj uzbrdici što će biti pravi izazov za vaše mišiće nogu i zadnjice.

Kratki saveti za početnike

Ako ste početnik u ovom sportu savetujemo da krenete polako. U početku je bitno naučiti osnovnu poziciju, način na koji se kreće i zaustavlja i način kako održavati balans na rolerima. Najbolje da prvih par sati na rolerima odradite uz nekog iskusnijeg vozača, koji će vas uputiti u položaj tela, način kretanja nogu i ruku, tehnike zaustavljanja. Nikako ne krećite bez zaštitne opreme (štitnika za dlanove i zglobove i kacige). Nemojte brinuti o tome da li izgledate smešno u tom oklopu jer biste još smešnije mogli da izgledate u slučaju pada bez zaštite.

Pre kretanja obavezno se barem 10 minuta zagrejte. Nakon toga, prvih 5-10 minuta lagano vozite kako biste zagrejali zglobove. Nakon toga podignite tempo na željeni nivo i održavajte barem 30 minuta. Na kraju, poslednjih 5-10 minuta se ponovo polako krećite kako biste puls vratili na normalu. Kad skinete rolere obavezno odradite istezanje, kako biste izbegli upale mišića.

Nemojte čekati sutra, nego krenite odmah i osećajte se bolje već danas. Izaberite neku lepu lokaciju, pozovite prijatelje i krenite u akciju. Garantujemo vam vrhunsku zabavu, a uz samo malo uloženog truda potrošićete puno energije, učiniti mnogo za vlastito zdravlje i osećati se puno bolje.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar