Skip to main content

Šta je to pretreniranost?

Od 12/02/2020Trening
Pretreniranost kod rekreativaca

Nije lako poverovati da vežbanje pored svih svojih beneficija, u nekim slučajevima može biti nezdravo. Na sreću, vežbanje ima negativne posledice samo usled stanja poznatog kao „pretreniranost“.

Sindrom pretreniranosti najčešće se javlja kao posledica napornih i monotonih treninga.

Treniranjem pomeramo granice sopstvenih mogućnosti, naprežemo telo i um. Ali ukoliko su naši treninzi previše česti ili izuzetno naporni telo se muči, jer nema priliku da se odmori i oporavi što može dovesti dovesti do zastoja u napretku ili do nazadovanja.

Kojom brzinom nam se telo oporavlja zavisi od toga koliko često vežbamo, kako se hranimo, koliko spavamo i od mnogo drugih faktora. A kako svaki pojedinac na planeti živi nekim svojim ritmom i načinom života, ne postoji univerzalan program vežbanja koji bismo mogli prepisati svima.

Neki od prvih simptoma pretreniranosti su upala mišića nesanica i česte promene raspoloženju, a za njima ne zaostaju ni hroničan umor, pad koncentracije, česte povrede, gubitak apetita.

Upala mišića:

Normalna pojava nakon naporne sesije treninga ili programa vežbi na koje telo nije naviklo. Ukoliko je upala konstanta, nakon uobičajenih i redovnih treninga i ukoliko traje danima, može biti pokazetelj da ste se pretrenirali.

Nedostatak sna i promene u raspoloženju:

Fizička aktivnost poput treninga reguliše nivo hormona kortizola u krvi, zvanog još i hormon stresa. Usled previše treniranja i premalo odmora, nivo kortizola postaje toliko visok da nepovoljno utče na nervni sistem, što za posledicu može dati razdražljivost, anksioznost, fizičku slabost, promene raspoloženja. Još jedan pokazatelj pretreniranosti je nedostatak sna. Ukoliko je koncentracija kortizola extremno visoka može izazvati nesanicu i umor.

Češće se dešava kod rekreativaca

Stanje pretreniranosti nije rezervisano samo za vrhunske sportiste, upravo suprotno, češće dolazi do pretreniranosti kod početnika u sportu. Ukoliko tek počinjete sa vežbanjem trudite se da ne preterujete, poštujte svoje telo i njegove granice, kako bi imalo priliku da se adaptira na određeni intenzitet treninga.

Posle treninga, mišićima je potrebno da se oporave, a to je moguće samo ukoliko svom telu za to pružite priliku. Upravo tada u fazi mirovanja, izgrađuje se mišićna masa.

Idealan program treninga osmišljen je tako da podrazumeva dan za odmor a istovremeno vam omogućava da napredujete ka svojim fitness ciljevima.

Uvek najbolji i najzdraviji izbor jeste da konsultujete ili anagažujete  profesionalne trenere. Oni imaju neophodno znanje i iskustvo kojim će vas vodite kroz treninge, programe i dovesti direktno do vaših ciljeva.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar