Skip to main content

Pet saveta koji će jutarnji trening učiniti produktivnijim

Od 12/05/2022Trening
Jutarnji trening u sobi

Ne kaže se džabe da se po jutru dan poznaje. Ova izreka odnosi se na sve sfere života pa i na treniranje. Vežbanje u jutarnjim časovima ima brojne benefite koji mogu unaprediti zdravlje i vaš dan učiniti produktivnijim. Osim što će vam ubrzati metabolizam i poboljšati fokus, pomoći će vam da pažljivije birate obroke. I to je sasvim logično, jer bi nezdrava i masna hrana pokvarila sav trud zbog koga ste ranije probudili.

Ali nekim ljudima vežbanje ujutru ne prija, pa se osećaju umorno i isrpljeno tokom celog dana. Ukoliko ste vi među njima, pročitajte savete koji vam mogu pomoći da pametno iskoristite jutarnji trening i od njega izvučete maksimum energije koja će vas pratiti sve do večernjih sati.

Naspavajte se

Priprema za uspešan jutarnji trening počinje noć ranije.

Ukoliko primetite da ste umorni na kraju svakog treninga i da nemate energije tokom dana, možda se jednostavno niste dobro naspavali. Ukoliko planirate da ujutru trenirate, pokušajte da odspavate minumum 7 sati.

Saznajte više o tome zašto je san važan.

Hidrirajte se

Vašem telu je za vreme svake aktivnosti neophodna voda. Ona će vas rashladiti i pomoći da nadoknadite tečnost koju ste izgubili putem znoja. Voda će kardiovaskularni sistem držati pod kontrolom, obezbediti vam snagu i poboljšati performanse.

Najbolje bi bilo da sa hidratacijom počnete noć uoči jutarnjeg treninga. Razlog je jednostavan – nemoguće je da se dovoljno hidrirate od trenutka kad se probudite do početka jutarnjeg vežbanja.

Saznajte više o tome zašto je hidratacija toliko bitna.

Ishrana pre i posle vežbanja

Važno je šta jedete kako pre tako i posle treninga. Ishrana je jako bitna u održavanju energije tokom dana.

Pre ranojutarnjeg treninga, držite se lagane užine poput banane. Nakon vežbanja, preporučuje se konzumacija proteina kako bi se podržao rast mišića. Uz proteinski doručak obavezni su i ugljeni hidrati koji će nadoknati izgubljenu energiju.

Saznajte šta bi idealan doručak trebao da sadrži.

Ne preterujte

Ukoliko vas jutarnja aktivnost iscrpljuje umesto da vas bustuje energijom, velika je šansa da ste preterali. Zapamtite, jutarnji trening ne treba da bude naporan. Stručnjaci savetuju da fokus stavite na poslednji set vežbi, umesto da se forsirate na početku.

Kod jutarnjeg treninga bitno je pokrenuti volju i motivaciju, jer nakon toga sve ide fantastično. Primera radi, ukoliko volite da radite čučnjeve neka oni budu prva vežba koju ćete odraditi.

Kratko ali slatko

Dovoljno je svega dvadesetak minuta da se resetujete. Da bi trening izjutra bio uspešan, neophodno je da ne traje predugo. Dobar izbor za jutro je trening visokog intenziteta (HIIT) koji integriše eksplozivne pokrete sa vežbama snage. Ne samo da ćete dobiti efikasnu vežbu za minimalno vreme, već i vežbe visokog intenziteta takođe poboljšavaju raspoloženje.

I na kraju, ništa vas ne košta da probate. Budite istrajni jer ćete jako brzo primetiti da vam tih 20 minuta poboljšava stanje duha i tela.

Bićete zdraviji, puni energije i zadovoljniji sobom, a dnevne obaveze padaće vam mnoge lakše.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar

Letnja akcija Centar Life