Skip to main content

Odložite starost

Od 12/08/2014август 18th, 2014Život

Svi mi bi želeli da dostignemo duboku starost i iskusimo i vidimo što više u životu, doživeti stotu je želja svih, priznali to ili ne. Ali nije stvar samo doći do tamo već se i osećati dobro celim putem.

Pogledajte 10 predloga Centra Life kako da povećate svoju vitalnost i zdravlje i odložite starost.

1. Jedite crvenu hranu

Mnogima nije poznato da je istraživanjima utvrdjeno da bi većina ljudskih organa izdržala 300, 400 a neki i 500 godina života! Deo našeg organizma koji je najnežniji i o kome treba voditi najviše računa je krvni sistem i srce. Može se reći da koliko dobro održavamo krvni sistem toliko smo vitalni izdravi.

Crvena hrana, gde ubrajamo crveno voće (jagode, trešnje, ribizle…), crveno povrće (cvekla, crvena paprika, rotkvice…) ali i crveno meso (u umerenim količinama, par puta nedeljno) su izuzetno bogate antioksidantima, ali i mnogom drugim organizmu preko potrebnim elementima. Oni jako umanjuju rizik od raka i srčanih bolesti i usporavaju proces starenja. Oni nas štite od štetnih materija koje nastaju u našem telu prilikom oksidacije. Te štetne materije mogu ubrzati proces starenja jer slabe ćelije, a na koži se njihovim uticajem mogu stvoriti bore. Tu prirodnu hemijsku reakciju pojačavaju spoljašnji faktori kao što su pušenje, zagadjenost, preterano sunčanje, zračenje i loša ishrana.

2. Održavajte tetive i ligamente

Mada većina nas misli da se snaga nalazi u mišićima, to ipak nije potpuno tačno. Naravno da su bitni i imaju svoju ulogu, ali prava snaga se nalazi u jakim i elastičnim tetivama i ligamentima. Verovatno ste čuli ili videli da neko sa manjom mišićnom masom bude snažniji i okretniji od nekoga sa većom mišićnom masom.

Izuzetno je bitno ubaciti u redovnu dnevnu rutinu istezanje i razgivanje tela. Svakodnevnom praksom ligamenti neće slabiti, vezivaće kosti i mišiće dobro i neće postati kruti i krti što se obavezno dešava ako ih ne vežbamo.

3. Održavajte noge jakim

Ako mislimo da nas nose sto godina, moraju biti snažne i jake!

Obavezno ispešačite barem tri puta nedeljno po nekoliko kilometara bržim tempom. To će imati vrlo pozitivan efekat što na vaše noge, što na kardio i nervni siste.

Takodje, svako jutro možete da uradite kratku vežbu. Stojte samo na desnoj nozi 10 sekundi, pa zatim samo na levoj isto toliko. Ponovite to tri puta za najbolje rezultate. Vremenom ćete jako ojačati, ali i zategnuti butine, pa i zadnjicu.

4. Smanjite nivo stresa

Stres utiče na naš organizam na jako puno načina. Utiče negativno na naše ćelije i čini da brže starimo. Svaki put kada smo pod stresom naš puls se ubrzava i luči se hormon kortizol, koji može negativno da deluje na organizam.

Ako vam je život sazdan od stresova, pokušajte sa kalcijumom, magnezijumom i cinkom. Ovi minerali prirodno smiruju i hrane nadbubrežne žlezde, smanjuju zapaljenje tkiva i krvni pritisak, ublažavaju napetost mišića i sprečavaju nesanicu – sve zajedno dovoljno da nivo kortizola opadne. Ali najbitnije, pokušajte da izbegnete stresove, ili ako baš ne možete, pokušajte da drugačije gledate na stvari koje u vama izazivaju stres. Kako god vam zvučalo, tu dosta može pomoći čitanje velikih filozofa i mislilaca.

5. Stanite sa jelom kada ste 80% siti

Kada jedete dok potpuno ne napunite želudac, ili se prejedate, želudac ima problema sa varenjem (potrebno mu je malo praznog prostora), metabolizam se usporava, što utiče da na zdravlje ćelija, koje kao posledicu brže stare. Ako stanete na 80% organizam će brže i bolje variti hranu, i metabolizam će biti brži. Što će vas činiti vitalnijim i mladjim.

6. Pojedite par oraha svaki dan

Omega-3 u orahu će održavati vaš krvni pritisak i čuvati vaše srce. Od samo par oraha dnevno vaše srce će biti zdravo i vaš krvni sistem čistiji.

7. Idite uveče na spavanje ranije

Sa svakim satom više spavanja smanjujete rizik od visokog krvnog pritiska i srčanog udara. Dodati kada god možete po sat više sna će uvećati vašu vitalnost i dugovečnost. Isključite ranije TV i električne uredjaje i disciplinujte se da ranije odete na počinak.

8. Smejte se što više

Smeh nas čini srećnijim ali isto tako nam produžava životni vek. Smeh diže imunitet i pomaže pri topljenju masnih naslaga, odlažući starost.

9. Opustite se

Užurbanost modernog života čine da nekada teško nalazimo mesta u našem rasporedu za sebe, ali je jako je bitno da ga s vremena nadjemo. Izuzetno je bitno opustiti se ponekad i potpuno zaboraviti na brige, lične, svetske ili bilo kakve. Opustiti se uz dobru knjigu, uz muziku, na kafi sa prijateljima, ili bilo kako zaboraviti na sve na kratko, čini čuda za naše ćelije i produžava život.

10. Vitamin D

Iako značajan element, vitaminu D se nije oduvek poklanjala pažnja koju zaslužuje,možda zato što vrlo malo namirnica u prirodi sadrži vitamin D. Najveći i najbolji izvori su losos, tuna, skuša (specijalno meso) i ulje od riblje jetre.Goveđa džigerica, sir i žumance jajeta, takođe sadrže manje količine vitamina D. Ako vam ova hrana ne zvuči privlačno, postoje i druge dobre vesti: Ne morate uzimati D vitamin putem hrane da bi bili sigurni da ste uzeli dnevnu dozu! Vitamin D se u stvari proizvodi u Vašem telu kada ultravioletni zraci sunčeve svetlosti padnu na vašu kožu, UV zraci podstaknu sintezu vitamina D u Vašoj koži, koji se kasnije u Vašoj jetri pretvori u aktivnu formu.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar