Skip to main content

Kako se pripremiti za masažu

Od 25/09/2013јануар 24th, 2014Masaža
Priprema za masažu

Odlučili ste da obradujete sebe. Sledeći svoj unutrašnji impuls, odabrali ste masažu koja je kao stvorena za vas, ili ste odlučili da isprobate različite vrste tretmana i osetite koji vam najviše prija.

Ukoliko ste prehlađeni, ukoliko ste u prvim danima ciklusa, ako imate povišenu temperaturu, odložite masažu na nekoliko dana.

– Pre masaže se istuširajte ali izbegavajte kreme, mleko za telo i one preparate koji mogu umanjiti prodiranje eteričnih ulja i njihovo blagotvorno dejstvo. Izbegavajte upotrebu sintetičkih parfema i dezodoransa.

– Ukoliko nosite kontaktna sočiva ponesite kutijicu u koju ih možete odložiti ako je potrebno.

– Skinite šminku i sav nakit. Depilacija je poželjna ali se nemojte opterećivati ako vam noge nisu savršeno glatke. Opustite se.

– Eventualni odlazak kod frizera zakažite nakon a ne pre masaže da ne biste morali da izostavljate tretiranje kosmatog dela, glave, vrata ili lica i sebe lišiti okrepljujućeg, prijatnog i vrlo korisnog segmenta tretmana.

– Raspitajte se koliko tačno traje masaža i odvojte dovoljno vremena kako ne biste morali da gledate na sat i opterećujete se hoćete li stići na predstojeći sastanak. Ukoliko se opredelite za masažu pri kojoj se obilato nanosi ulje i na kožu i na kosu, zaračunajte vreme za tuširanje, pranje i sušenje kose nakon tretmana.

– Objasnite onima koji kao da ne mogu ni trenutak bez vaše pažnje (deci ili partneru), gde idete kako vas ne bi zivkali. Isključite mobilni telefon! Cenite svoje telo, poštujte vreme i novac koje ste odvojili samo za sebe.

– Budite tačni. Ako dolazite po prvi put, pojavite se barem 10 do 15 minuta ranije da se izduvate, da upoznate terapeuta, da postavite pitanja. Ovo je pravo vreme da porazgovarate sa maserom ako je neophodno… Možda želite da ispričate (ukratko, molim vas, ne preterujte) o svom trenutnom zdravstvenom stanju, eventualnim tegobama ili povredama.

– Raspitajte se kakvo ulje se upotrebljava u masaži. Ukoliko vam je koža lica osetljiva na, recimo, susamovo ulje, ili pak na esencijalna ulja, zamolite da se upotrebi neko neutralno ili pak, ponesite sa sobom bočicu čistog bademovog ulja (bez sintetickih mirisa) koje možete kupiti u državnim apotekama.

Na šta treba da obratim pažnju po ulasku u prostoriju za masažu?

-Uverite se da vam temperatura u prostoriji odgovara. Ona mora iznositi barem 26 C. Izuzetak je pri šiacu tretmanu koji se obavlja preko odeće kada temperatura može biti za koji stepen niža. Na žalost, u većini kozmetičkih salona, iza paravana ili u susednim prostorijama obavlja se depilacija, tretmani lica, ponekad se prostorija za masažu koristi i u druge svrhe, i na takvim mestima je verovatnoća da će vam stopala biti hladna kao led, a koža naježena poprilično jer je temperatura prilagođena ostalim aktivnostima.

Moguće je da vam isprva neće biti hladno jer je organizam još u ‘radnom režimu’, ali kako se telo bude opuštalo i smirivalo pojačavaće se osećaj hladnoće. U tom slučaju negodujte. Zamolite da vas pokriju i da pojačaju grejanje (i ubuduće izbegavajte takva mesta).

– Zatražite da utišaju muziku ako je preglasna ili da je ugase ako vam smeta. Možete poneti i svoj omiljeni CD i zamoliti da ga puste.

Masaža je počela, šta sad?

Ukoliko ste napeti i pod stresom možda ćete imati potrebu da ćaskate sa terapeutom. To znači da se niste prepustili masaži i da najverovatnije nećete u potpunosti uživati u njoj. Pričanje o tegobama, bolestima, porodičnim ili poslovnim problemima, da ne spominjem tračarenje je poslednje što treba da radite tokom masaže. Time kvarite tok energije, lepotu i lekoviti učinak tretmana, a uz to dekoncenrišete davaoca masaže.

Maser najčesće neće pospešivati vašu priču ali vam iz uviđavnosti neće reći da ne pričate. Imajte to u vidu. Ako zaćutite, a spoljasnji monolog jednostavno pretvorite u unutrašnji niste mnogo postigli. Nemojte se boriti protiv misli ali ih nemojte ni podsticati. Usmerite svest na pokrete masera, na deo tela koji tretira, na svoje disanje. Fina pažnja na odredjenom delu tela poboljšaće i kvalitet energije i stišati misli. Možete da se usresredite na zvuke muzike ako vam to prija ili vizualizaciju onoga što vas čini srećnim i opušta.

Ako se obraćate maseru tokom tretmana neka to bude s valjanim razlogom: da njemu ili njoj skrenete pažnju na osetljivi deo tela i ako vam neki zahvat ne prija. Prokomentarišite da li vam odgovara pritisak.

Šta ako zaspim?

Ako ste preumorni i neispavani može vam se desiti da osetite kako tonete u san. Iskusan terapeut će to osetiti pa će vam se diskretno obratiti da bi vas održao budnim. Šteta je prespavati uživanje koje masaža pruža ali ako vam se to ipak dogodi nemojte očajavati. Barem ćete se odmoriti.

Završetak masaže

Nakon masaže nemojte odmah ustajati. Ostanite u ležećem položaju barem pet minuta dok ne izađete iz ‘hibernacije’. Lagano otvorite oči i protegnite se ako želite. Zahvalite se davaocu masaže na lepom iskustvu. Zadržite što duže u sebi prijatan i okrepljujuci osećaj svog tela.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar