Skip to main content

Zdravlje kroz ishranu

Od 25/09/2013Ishrana
Zdravlje kroz ishranu

Doživotno zdravlje nije samo za nekolicinu odabranih. Dostupno je svakome, dostupno kroz ishranu.

Većina ljudi se navikla na život pun stresa, stalnu jurnjavu, razmišljanje o tome kako izdržati sve što se nakupi u jednom danu, s malo vremena za razmišljanje o tome kako život učiniti lakšim. Jeste li vi takva osoba? Čini li se da vam se život samo „događa“? Da li biste voleli promeniti svoju situaciju?

Zdravlje i dobro osećanje je kombinacija uma, tela i duha u harmoniji.

Želimo vam pomoći da preuzmete kontrolu nad svojim zdravljem, optimizirate svoju ishranu i naučite se istinski opustiti – to je formula doživotnog zdravlja.

Dobiti ono najbolje od svog tela

Telo funkcioniše automatski i mi ga automatski uzimamo zdravo za gotovo. Očekujemo od svog tela da nastavi funkcionisati i da se ne žali, ma koliko ga zlostavljali. No, telo se žali: glavoboljama, bolovima u leđima, probavnim smetnjama, prehladama, osipima na koži – da spomenemo samo nekoliko manjih upozorenja. Velika upozorenja „samo-zlostavljanja“ razviju se u ozbiljne zdravstvene probleme kao što su dijabetes, oboljenje srca i rak.

Nekoliko jednostavnih promena mogu značiti mnogo za dugoročno zdravlje vašeg tela.

Hrana je gorivo

Ono što jedete i pijete opskrbljuje vaše telo gorivom za obavljanje svih fizičkih i mentalnih aktivnosti tokom dana, uključujući disanje i treptanje! Neka hrana, kao što je voće i povrće, daje odlično gorivo s mnogo korisnih hranjivih tvari. Druge vrste hrane telu pružaju gorivo loše kvalitete opterećeno nepoželjnim hemikalijama, kao što je slučaj s previše obrađenom hranom koja se jede „s nogu“. Koliki procenat onoga što sada jedete osigurava hranu bogatu hranjivim tvarima koja je dobro gorivo? To možete saznati ako tokom sledeće nedelje vodite dnevnik u koji ćete upisati sve što jedete i pijete. Potom analizirajte svoje izvore goriva. Što je bolji vaš izvor goriva, toliko duži život možete očekivati…

…Stoga popravite svoj izbor hrane

Odaberite obroke i međuobroke koji su dobri za telo, tj. koji su proizvedeni na prirodni način i u kojima nema hemikalija. Sveže (po mogućnosti sezonsko) voće, povrće i salate zadržavaju svoj hranjivi sadržaj – oni su „živa“ hrana. Izbjegavajte hranu koja je previše obrađena, koja je predugo bila skladištena ili je bila skladištena u dodiru s metalom ili prozirnom folijom. Takve namirnice možete klasifikovati kao „mrtvu“ hranu koja nutricionistički može ponuditi vrlo malo. Isto tako je od presudnog značenja raznolikost, koja vam pomaže u unosu širokog spektra hranjivih tvari potrebnih vašem tijelu.

Manje je više

Ako jedete obilne obroke, svoj probavni trakt izlažete velikom naporu. Odaberite manje obroke koje ćete uzimati češće i koji će pomoći u nadopunjavanju vašeg rezervoara goriva tokom dana. I nikada nemojte zaboraviti da što više jedete, to više vaše telo mora ili sagoreti ili pospremiti kao masno tkivo. Zato jedite da biste živeli – nemote živeti da biste jeli!

Budite pošteni prema svom želucu

Usporite i uživajte u hrani. Žvakanje je najvažnije – s razlogom imate zube – oni pomažu probavnom procesu. Ako hranu jedete brzo ili dok ste pod stresom, prekinut ćete probavu i apsorbciju hranjivih tvari. „Kako“ i „kada“ jedete je jednako važno kao i „što“ jedete.

Voda koja daje život

Nektar prirode. 70% vašeg tijela je voda i nju treba svakodnevno nadopunjivati svežom zalihom, kako bi se osiguralo da su stanice tela opskrbljene vodom i energijom. Idealno bi bilo kada bismo svakog dana popili dve litre vode.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar