Skip to main content

Kako se motivisati i postati redovan na treningu?

Od 12/10/2015јануар 18th, 2016Trening
Trening snage

Svi koji treniramo već duže vreme dobro znamo da nije tako teško izgubiti motivaciju za vežbanjem kad dopustimo da upadnemo u rutinu. Vi koji ste u tome novi – ako ste mislili da ste prošli najgori deo time što ste samo počeli da trenirate, varate se. Često je održati takav režim jednako tako teško, a možda i teže, nego napraviti prvi korak. Tome svedoče mnoga brza odustajanja i članci o motivaciji. Znate da morate nastaviti sa treningom, pratiti uravnotežen jelovnik, ali kako to usvojiti kao naviku za celi život, bez dosade i gubitka motivacije?

Ako trenutno osećate da ste zapeli i da bi ovaj članak mogao biti baš za vas, neke od ovih metoda pokazaće vam kako začiniti svoj režim, učiniti ga zanimljivim i uzbudljivim i uspeti u onome što je najvažnije za dobre rezultate kojima težite – održati ga što duže, kako bi postao način života, a ne samo jedna od njegovih faza.

Ustanite ranije

Ako niste ljubitelj vežbanja u jutarnjim satima, svejedno ustanite ranije. Ujutro ne morate vežbati, ali bi bilo dobro da ustanete ranije. Istraživanja su pokazala da oni koji ranije ustaju, imaju više energije. To im dobro dođe kasnije u danu kada je vreme za vežbanje.

Dajte sebi dovoljno vremena

Stručnjaci procenjuju da je potrebno oko 6 nedelja da se naviknete na svakodnevno vežbanje i da o njemu postanete zavisni. Tada ćete početi da primećujete prve značajnije rezultate na telu i više nećete moći zamisliti dan bez vežbanja. Tada ćete početi da primećuje razliku u tome kako se osećate. Primetićete negativne promene na dane kada ne vežbate, imaćete manjak energije i bićete lošije raspoloženi. Tek tada ćete početi ceniti dobro raspoloženje koje vam daje vežba.

Nađite trening partnera

U dobrom društvu trening je uvijek zanimljiviji, a može postati i izazovniji ako svog trening partnera vidimo kao nekoga s kime se možemo takmičiti. Nađite nekoga s kime se osećate dobro i ugodno i na koga možete računati da neće izneveriti dogovore. Termin treninga shvatićete kao veću obavezu ako vas neko čeka na dogovorenom mestu. Ali, pre svega shvatite da ste došli da iskoristite vreme za vežbanje, ne na prepričavanje sinoćnjeg izlaska. To ostavite za kasnije opuštanje posle treninga.

Postavite realan cilj

Veliki broj ljudi postavi nerealan cilj, što smanjuje njihovu motivaciju za vežbanjem. Važno je da vaši ciljevi budu realni kako biste ostali motivisani. Takođe, neka vaš cilj bude usmeren na intenzitet i trajanje treninga, a ne na sami gubitak kilograma.

Vodite evidenciju

Evidentiranje napretka je odličan način da se motivišete za vežbanje. Tako ćete tačno znati koliko ste napredovali i to će vas motivisati. Organizacija je važan deo svakodnevne vežbe. Morate znati koliko je vaše telo napredovalo, koliko kilograma ste izgubili i treba li nešto promeniti.

Ne pretrpavajte se hranom pre treninga

Da li vam se ikad dogodilo da odjednom, nakon što željno iščekujete trening od ranog jutra, jednostavno izgubite volju za vežbanjem taman kad bi trebalo da krenete? Svi znamo da uzroci toga mogu biti raznoliki, ali možda ste samo – pojeli previše. Ne morate vežbati na prazan želudac, ali nemojte ni pojesti previše pre samog treninga. Držite se uravnoteženih obroka tokom celog dana. U obroku pred trening pojedite nešto što će vašu energiju održati visokom i uravnoteženom, bez osećaja težine i potrebe da legnete.

Neka vežbanje bude vaš ritual

Najvažnije kod redovnog vežbanja jeste da ono postane ritual bez kojeg ne možete. To će doći s vremenom, stoga nemojte paničiti. Na početku ćete morati da se prisiljavate na svaki trening, a kasnije će vam to postati neizostavan deo dana. Vaše telo će nakon određenog vremena početi slati signale mozgu koji će mu dati do znanja da je došlo vreme za vežbanje.

Uzmite odmor

Ako osetite da vas više ne veseli ono što vam je donedavno bio razlog više za dizanje iz kreveta ujutro, možda ste samo malo iscrpljeni. Pokušajte sa par dana odmora, a onda produžite i na celu nedelju ako ne primetite promene. Nećete ništa izgubiti, telu ćete dati priliku da malo odmori i napuni baterije, a sebi da shvatite koliko se zapravo super osećate kad trenirate.

Imajte na umu svoj krajnji cilj – bolje zdravlje, izgled i sreću koja proizlazi iz dobrog treninga i nađite prave načine da uživate u svakom treningu i samo hrabro!

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar