Skip to main content

5 koraka za trening zimi

Od 29/12/2015мај 3rd, 2016Trening
Trening zimi

Hladno vreme je uobičajeno za one koji treniraju hokej, skijanje i ostale zimske sportove. Da bi se treniralo zimi, neophodno je primeniti određene mere predostrožnosti. Sprečavanje povrede tokom hladnog vremena i efekti obuke treba da budu od primarnog značaja, naročito kada temperatura padne ispod 0 stepeni.

Tolerancija na trening po hladnom vremenu je mnogo teža za telo u poređenju sa toplim vremenom. Ako unutrašnja temperatura tela padne ispod 35° C, može doći do hipotermije, što može dovesti do drhtavice, konfuzije, umora i nerazgovetnog govora.

Pravilna priprema za trening zimi

Povrede od smrzavanja, takođe su potencijalna pretnja zimskim sportistima. Smrzavanje se dešava kada temperatura tkiva padne ispod 0° C i najčešće na koži koja je najviše izložena, ali može da se javi i u pokrivenim delovima kao što su ruke i noge. Pored toga, ako je prisutan umor, zbog fizičkog napora, malo spavanja ili pretreniranosti, sposobnost sportista da održi toplotu se smanjuje. Disanje kroz usta tokom vežbanja visokog intenziteta može dovesti do daljeg gubitka toplote i vode.

Oblačenje

Obucite uobičajene slojeve odeće za gornji i donji deo tela. Obezbedite tople čarape, rukavice i kapu. Pogodne su jakne koje nisu previše debele i koje mogu da se lagano obuku preko više slojeva odeće i da prekriva vrat. Kako telo počinje da se zagreva, skinite jaknu ili neki sloj odeće kako ne bi došlo do pregrevanja.

Zagrevanje

Da biste pripremili telo na fizički napor, potrebno je da se dobro zagrejete jer tako mišiće činite elastičnijim i toplijim. Pravilnim zagrevanjem potrebno je da podignete temperaturu tela za 1-2 stepena, a možete ga podeliti u tri faze. Prva faza je rotacija zglobova i aerobna aktivnost niskog intenziteta koja uključuje preskakanje vijače. Sledi statičko istezanje, koje podrazumeva istezanje mišića i dinamičko istezanje koje se sastoji od kontrolisanih zamaha delovima tela. Poslednja faza zagrevanja se sastoji od pokreta koji se izvode na glavnom delu treninga, ali laganim intenzitetom.

Dobar odmor i pravilna ishrana

Ugrabite dovoljno sna tokom noći da bi mogli duže da izdžite kada počnete sa treningom. Jedite laganu hranu pre treninga sa lako svarljivim proteinima i ugljenim hidratima.

Unosite tečnost

Iako trenirate po hladnom vremenu, možda nećete biti žedni kao u slučaju kada je trening u letnjem period, ali to nije opravdanje za mogućnost dehidratacije. Da bi olakšali grlu, ponesite flašicu mlake vode sa sobom da možete piti tokom treninga.

Problemi sa astmom

Ako patite od astme ili drugih problema sa disanjem , uverite se da imate vaš lek pri ruci . Udisanje hladnog vazduha može da dovede do iritacije grla , oštećenja , zapaljenja i konačno asmatična reakcije, posebno pri dubokom disanju. Ponesite sa sobom svoj aparat u slučaju da se javi potreba za istim.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar