Skip to main content

Zbog čega ne biste trebali da trenirate napolju po jako toplom i sunčanom vremenu?

Od 03/08/2017Trening
Vezbanje po vrucini

Trenirajući dodatno zagrevate telo, te je potrebno da se viška toplote i oslobodite, kako bi telesna temperature bila konstantna.

Postoje četiri mehanizma razmene toplote između čoveka i njegove okoline:

Strujanje, zračenje, provođenje i isparavanje. Isparavanje, kao znojenje ima najveći značaj u hlađenju našeg tela.

Ovaj proces funkcioniše tako što znojne žlezde luče znoj na površinu kože što omogućava hlađenje tela isparavanjem, tako što se voda pretvara u vodenu paru. Ukoliko ne dolazi do isparavanja znoja on ostaje na koži što sprečava njegovo dalje lučenje i samim tim hlađenje organizma.

Međutim, šta se dešava ukoliko ne uspete da se oslobodite viška toplote?

U tom slučaju rizikujete da se izložite toplotnom stresu, koji može imati brojne negativne posledice po zdravlje.

Po vlažnom, sparno i toplom vremenu se može kolabirati za samo trideset minuta bavljenja fizičkom aktivnosti.

Da li ste znali da je davne 1969. godine, sportistima savetovano da izbegavaju tečnost za vreme vežbanja? Verovalo se da će ukoliko budu konzumirali istu, ostvariti slabije rezultate ili pak imati gastrointestilne probleme.

Današnji stavovi stručnjaka su umogome promenjeni i preporučuje se da se u toku vežbanja, na svakih dvadeset minuta napravi pauza za rehidrataciju.

Važno je kakvu odeću za vežbanje nosite ali i od kog materijala je napravljena, kako biste obezbedili protok vazduha do kože. Vodite računa da tokom treninga imate adekvatne patike i pamučne čarape i ne ignorišite ni najmanji znak slabosti.

Naravno, rešenje uvek postoji

Ukoliko ne želite da preskočite trening ni po najvećim vrućinama koje nam slede, izbegavajte treniranje napolju. Umesto toga vežbajte kod kuće ili idite u teretanu ili neki od fitness centara. Većina njih ima klima uređaj te će se vaše telo lakše i bolje rashladiti.

Slušajte svoje telo, ono će vam reći  koliko i kojim intenzitetom da vežbate, te kada da napravite pauze između serija.

Veliki broj teretana i fitness centara ima profesionalne trenere, koji će vam dati najbolji savet, pratiti vaše treniranje, tako da bude što efektnije i bezbednije.

Miloš Menković, profesionalni trener Centra Life poručuje: „Ukolite želite da vežbate na otvorenom, radite to isključivo u jutarnjim ili večernjim časovima. Strogo izbegavati vežbanje po suncu i velikim vrućinama, zbog mogućnosti kolabiranja i sunčanice.“

Miloš svima toplo preporučuje klimatizovane prostorije Centra Life.

Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar